Skåneresan 2016 – träningsdag 1. Lördag 17/9

Efter frukostbuffé tog vi en liten promenad till ett gärde där vi höll till på förmiddagen. Vi började med att gå på linje där varje hund först fick en markering framför sin linjehalva och sen en framför den andra linjehalvan. Sen svängde vi linjen och delade den i två, så att vi var två linjer med fyra hundar i varje. När den ena linjen fick en markering och stannade upp så fortsatte den andra linjen framåt tills den fick en markering. Det gjorde att hundarna från båda linjerna fick jobba samtidigt, och fick störningen från det.

  
Vi fortsatte i två grupper med fyra i varje, och så fick varje grupp stå och se när fem markeringar kastades. Alla förare fick hjälpas åt att markera alla fem apporter, och sen hämtade vi dem i tur och ordning. Här hängde Abbie inte med och jag tror inte hon markerade någon av apporterna. Vi var sist på tur att hämta en appor så jag fick skicka henne dolt på en för henne ganska lång linje rakt över vallen till en mur, där apporten låg. Det här gjorde hon jättebra och hon hittade apporten. Kul att det fungerar!

Efter det fick grupperna fem nya markeringar, fast den här gången på varsin del av ängen. Nu blev det lite klurigt, för nu fick en i varje grupp instruktioner av en i den andra gruppen och sen fick grupperna byta områden med varandra och apportera de apporter de inte sett kastas. Nyttigt att inte få så jätteexakta anvisningar och ändå styra hunden. Man blir liksom tvungen att läsa sin hund för att hitta apporten.

 
Efter lunchen fick vi ta bilarna en bit bort till en mark som väl bara kan användas till hundträning och till betesmark för kor. Väldigt svårt att gå där bland stora stenblock och gropar i marken, allt överväxt med ganska långt gräs.
  
Vi stod på en lång (bred) linje. Två hundar i taget jobbade, båda i samma ände av linjen. Den ena fick en direktmarkering med skottapport, vilket inte var så himla lätt för hundarna att hitta pga terrängen, och den andra fick ett skott med hagelbössa avlossat av instruktören i andra änden av linjen mot en tennisboll på marken. Hunden skulle dirigeras dit och tanken är att hunde ska lära sig att själv hitta skottplatsen med hjälp av krutdoften. Det effektivaste i inlärningen är om hunden själv reder ut vad den ska göra, det är ju så den sen ska göra när man går på jakt.

  
Sist på dagen stod vi igen på en lång linje, men hundarna var indelade i tre grupper. Varje grupp hade gått ut och lagt ett område med en boll till varje hund. Sen kastades markeringar rakt emot hundarna, omväxlande med att hundarna fick gå till områdena och hämta bollar. Det visade sig vara oväntat svårt för hundarna att hämta de ganska korta markeringarna (ca 15-20 meter) som kastades emot dem. Dessa markeringar skulle motsvara rapphöns som skjuts på ganska nära håll och även landar ganska nära linjen. Troligtvis blev de svåra eftersom man ofta övar på långa linjer och långa markeringar. Glöm inte att variera och öva på korta avstånd också!

  
Mackan hittade en kul polare, Pierre.

  
  
Vi åkte sen tillbaka till Koholma och Helén hade lite spa med oss andra. Vi fick gratinerad kassler till middag och Sofias jättegoda chokladkaka med nötter till efterrätt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s