Skåneresan 2016 – träningsdag 2. Tisdag 20/9

  
Morgonrastning på Koholma

Jag hade önskat att få träna på störning på väg ut mot apporten för att under kontrollerade former få testa det, och idag på träningen fick vi göra det. På förmiddagen började vi på vallen som består av flera kullar som böljar. Vi fick värma upp med att hundarna skulle gå över en lega/vittring från en markering på ett dolt linjetag mot en stående vit dummy som de fick syn på när de kom över ett krön. 

Efter det ställde vi upp på en linje och så fick hundarna se en markering och börja springa mot den. Medan hunden var på väg ut sköt och kastade Jens två dummies som var störningar. Tanken var att hunden skulle fortsätta till den första markeringen, eventuellt slänga ett ögonkast mot störningarna men inte springa mot dem, och så fick två andra hundar hämta varsin störningsapport när den först kastade markeringen var bärgad. Abbie gjorde det här ganska bra, jag fick stoppa henne (försökte först med pipa men sen med rösten) för hon var på väg mot störningarna men när hon förstod att det inte var ok så sprang hon snällt ut och hämtade den rätta på mitt ut-tecken.

  
Sen fick vi göra en drive-övning, och vi förare fick tips om hur man lättare kan hålla många markeringar i en drive i minnet. Det kan ju vara svårt att minnas alla apporterna ifall det är fler än tre-fyra stycken. 

Fyra hundar fick se åtta apporter ramla i driven, och så fick de ta fyra, en var, från den kullen de stod på. Sen fick de flytta sig till en annan kulle och hämta de sista fyra därifrån. Det var inte helt lätt att hålla kvar markeringarna när man flyttade sig 60 meter men alla hundarna i vår grupp jobbade bra.

   
 Den andra gruppen med fyra hundar fick utlagt bollar åt sig, blint eller synligt beroende på hundens nivå, och när grupperna bytte kulle med varandra fick dessa hundar en störningsmarkering mellan kullarna och sen blev de dirigerade till bollarna. Abbie gjorde en snygg dold dirigering till bollarna, bara lite virr uppe på kullen, men linjen var jättesnygg.

   

Efter lunchen åkte vi till ett sockerbetsfält i närheten av Eslöv. Här fick vi gå på linje och hundarna fick hämta lite olika typer av markeringar, med skottapport (luktar krut vilket gör det lite lättare), dummy vilket var lite svårare och sen tennisbollar skjutna med bolladapter till apportkastaren (vilka alltså också fick vittring av krut och inte så svårt som man kunde tro). 

  
En sockerbeta (ej lika med en sockerbit)

Både förare och hundar fick öva att markera, vilket inte var helt lätt trots att just det här sockerbetsfältet hade en del ogräs som stack upp vilket underlättade.

  
Betblasten är ganska hög. Att det är svårt att markera gör att man skärper sig, och det tror jag hundarna också gjorde. Alla hundarna jobbade riktigt bra på betfältet. Det vara bara någon som fick ”sockerchock” i början och rusade runt som en tok, annars var de skärpta och markerade bra de med.

Innan dagen var slut hann vi också med både linjetag och markeringar med terrängbyten ut ur betorna.

Som vanligt när man tränar för Sofia och Jens får man en massa tips om detaljer och saker man borde tänka på, massor av bra saker!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s