Abbie som lär sig så fort!

Ibland syns det så himla tydligt hur fort hon drar slutsatser. Vi kör en kur med avmaskning (igen, men det är en annan historia) just nu, och hon och Mackan ska ha piller 3 dagar i rad. Pillren ska slammas upp i vatten och, som de föreslår på förpackningen, ges i maten och helst i en liten portion innan man ger hela måltiden.

Jag som följer instruktioner gjorde som de föreslog och gav tjejerna varsin liten portion med maskmedel i en liten skål först och när den var slut ställde jag ner resten av middagen i den vanliga matskålen. Det här var första dagen. Då gick allt enligt plan.

Andra dagen kände Abbie igen den lilla skålen, tog en snabb tugga medan hon tänkte och kom fram till att den där lilla portionen inte var värd att lägga tid på, och gick till bänken där den stora portionen stod och väntade på den istället. Det gick inte att få henne att äta upp den lilla portionen först! Hon ger oss ett litet skratt varje dag!

  
Lite samma sak hände idag när jag skulle testa min uppfinning – snöret som man använder för att skapa en ”löpa” efter en dummy. Det syns inte så bra på bilden, men i ena änden sitter en hake som man kan haka fast i valfri dummy innan man kastar och dra iväg den när den har landat. Sen kan man lätt haka loss det tunna snöret och lämna dummyn och därmed minimera risken att hunden gör sig illa på snöret när den apporterar. Själva snöret funkade inte riktigt som jag hade tänkt mig, det flög med i kastet men krullade sen ihop sig ungefär på samma ställe där dummyn landade. Jag hade kanske tänkt mig att det skulle lägga sig som en lång svans ut ifrån dummyn.

Hur som helst så tänkte jag att jag kunde börja utbildningen i att följa en löpa genom att göra ett synligt kast, en markering, och sen gå till änden av snöret och dra iväg dummyn, gå tillbaka till hundarna och skicka en av dem som skulle springa till nedslagsplatsen och, när den inte hittade dummyn direkt, följa löpan. Ungefär så blev det vid första försöket, som Mackan fick göra. Abbie fick göra nästa, och hon gjorde nog också ungefär som jag hade tänkt mig. Men självklart finns ju faktorn att de hade sett mig gå ut och greja lite där ute, och jag vet inte exakt hur korkade de är. Antagligen fattar de ju lite ändå.

Nåja, Joy fick göra en gång men hon gjorde lite på sitt sätt som vanligt, och sen fick Abbie göra en gång till. Nu tänkte jag noga på vinden så att löpan gick i medvind, men den här gången sprang hon inte ens till nedslagsplatsen utan hon gick direkt dit där jag var när jag kopplade loss dummyn. Fail! Jag får helt enkelt tänka om och skicka henne på linjetag till nedslagsplatsen och se om hon då kommer på lösningen. Fast risken är väl fortfarande att hon följer min vittring.

Annonser

1 thought on “Abbie som lär sig så fort!

  1. Åsa

    Duktiga Abbie! 😉 Såklart fattar hundarna om de ser dig gå iväg åt något håll, särskilt om de redan har gjort övningen en gång och har greppat konceptet. 🙂 Du bör nog göra löpor utan att de ser om du ska kunna träna på det du vill. 🙂

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s