Vi har varit på A-prov

som funkisar, inte som startande. De ordinarie apportörerna på det här trevliga stället hade låtit SSRK anordna A-prov på sin tackjakt. Jag och mina hundar var med som picking-up idag. För er oinvigda läsare betyder det att vi fanns till hands för att hämta fåglar som provhundarna eventuellt inte apporterade.

   
Samling på morgonen. Provledare och domare i mitten av bilden och ena stewarden och markägaren till höger. Det blir ganska mycket folk en sån här dag med 12 startande hundar med förare, sex picking-up ekipage, skyttar, markörer, viltbärare och drevfolk.

För att inte alla skulle behöva ta egna bilar och för att underlätta logistiken fick vi åka vagn bakom traktorn idag. Här syns Extra, Mackan, Abbie, Morr och Phoebe tillsammans.  

På första såten blev det lite tokigt och fåglarna lättade och försvann innan skyttarna hann fram. Jag tror att provhundarna apporterade totalt två hundar, fördelat på en till varje grupp. 

Mackan sitter brevid sin extramatte Helén. Korven i vänsterkant på bilden verkar vara min arm. Jag är nog inte helt utbildad i att ta selfies. 

Till höger, längs vägen, står hälften av provhundarna och väntar på att skyttet ska börja i andra såten. Ett A-prov börjar alltid med att varje hund får två apporter för de två första domarna, och om de sen är kvar i tävlingen får de en till apport hos de andra två domarna.

I den här såten blev det bra jakt, med ganska många fåglar som föll. Vi stod så att vi såg bra, och kunde markera och räkna fåglarna. Sen när skyttet var avblåst började provhundarna att apportera. Det här är ju en tävling i elitklass så det får inte vara för enkla apporter. Hundarna och förarna måste få visa vad de kan, så ibland får gruppen med provhundar och domare flytta på sig och apportera från ett annat håll än där de ursprungligen stod för att utnyttja fåglarna på bästa sätt. Provet går ju under en jakt, så man kan inte planera var fåglarna skall falla.

Här fick vi stå ganska länge och titta på hundarna när de jobbade, en i taget. Vi fick se många hundar göra fina jobb, och även några som uppförde sig som våra egna hundar gör ibland (alltså inte helt som deras förare önskade), viket på ett sätt kan kännas trösterikt. Även förare och hundar på den här nivån har bra och dåliga dagar.

Några av dagens huvudpersoner väntar på transport till kylrummet. Alla änderna blir mat på den här gården.

  

Det blev inte mycket jobb för de här två tjejerna, vilket var väntat, men de var nog lite förvånade till en början eftersom de känner igen sig och brukar vara med och apportera här. 

  

Här är topp tre för dagen: Maria Söder med sin Messi, Söders Broadwalk vann med 1:a pris och cert och Messi blev A-provschampion idag. Tina Örnjäger med Morr, Meadowlark Morton kom på andra plats med ett 1:a pris och CK och Kati Sandberg med Peruddens Jaktliga Freja blev tredjeplacerad med ett 1:a pris. Domarna är Mikael Rönnbäck, Lasse Johnsson, Tomi Sarkkinen och Henrik Vilendal.

Efter en härlig lunch fortsatte apportörsgänget med lite tackjakt, tre såtar med ganska lite fågel. Jörgen hade ingen hund med sig så han fick låna Mackan. Hon tyckte tyvärr inte att det var någon bra idé och hon hade först suttit och gnölat och ville sen inte riktigt jobba åt Jörgen. Vid ett tillfälle när hon fick vittring på mig så stack hon ifrån honom. Det är lite intressant tycker jag, för jag upplever henne som lite nonchalant mot mig och ofta är hon ju ganska självständig i arbete, men tydligen gillar hon ju ändå att vara med mig.

Vi fick en härlig dag med till och med lite solstrålar, om än lite kall, och hundarna var ändå nöjda på kvällen trots att de bara hämtat några enstaka fåglar. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s