Lite babbel om rädslor vid nyår

  
Det här ser väl idylliskt ut? En gullig hund på en fäll som vilar. Fast det här är Mackan som tror att det åskar, fast det bara blåser ute och det låter i skorstenen från vinden utanför huset, så hon kan inte slappna av utan är som ett plåster på våra ben om vi inte parkerar henne.

Hela fejsbook svämmar över av hundägare som har hundar som är livrädda för smällare och bävar för tolvslaget i morgon. Trist och jobbigt såklart. Vi har som tur är hundar som inte berörs av fyrverkerier. 

Man kan ju fundera på varför så många hundar är så rädda. Nu har jag ju en hund som är åskrädd, och som blev det efter en natt i bilen när det åskade och vi var på kurs där hundarna inte fick sova inne. Hon är ju min första jaktlabbe och har tyvärr fått vara försökskanin på många saker, mer eller mindre lyckade. Nuförtiden väljer jag inte att ha hundarna i bilen på nätterna längre om det bara är möjligt att undvika det.

Från första tiden med Abbie – när hon var så rädd för människor – har jag lärt mig hur extremt lite det behövs för att påverka hundarna i fel riktning. Med henne räckte det att tänka ”ja här kommer en människa och Abbie är ju rädd för människor så hur ska det gå den här gången?” för att hon skulle plocka upp min tanke och reagera med osäkerhet i mötet. Om jag istället inte ens tänkte på det utan såg henne som om hon var en av de andra hundarna så gick det bättre och hon var mindre osäker.

Ni som har hundar som inte ännu har upplevt ett nyår med fyrverkerier, här kommer mina tips:

Det allra viktigaste tror jag är att inte göra en grej av fyrverkerierna. Tänk inte ens på att hunden skulle kunna reagera negativt. Gå inte ut med hunden för att titta på fyrverkerierna (gör inte det ens med en fyrverkerivan hund, det kan bli för mycket (jag har testat det också tyvärr). Lämna inte heller hunden ensam hemma. Gör något ”normalt”. Med vår första labbe Wilma satte vi oss framför TVn och åt mat det första tolvslaget. Ha gärna en hund som är oberörd av fyrverkerier på besök på nyår så att den unga hunden får se att den äldre är lugn. Om du är orolig att hunden ska bli rädd kanske du istället kan lämna hunden hemma hos någon som har en smällartrygg hund – din rädsla för att hunden ska bli rädd kan vara tillräckligt för att faktiskt göra den rädd.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s