Dirigeringskurs med Abbie, tillfälle 2

I slutet av vårens förkylning tog jag mig iväg på andra tillfället i dirigeringskursen. Jag kom iväg lite i sista laget så ett par minuter före utsatt tid rullade vi in på gårdsplanen hos Sara och Claes.

Idag var det mera fart i övningarna. Anita har skjutit skottapporter i varje övning och vi har jobbat tre och tre eller i par. Jag skriver ner här vad vi gjorde bara för att komma ihåg allt – vi hann mycket.

  
Abbie håller en markering.

Tre hundar turades om att a) skickas på en direktmarkering med apportkastare men stoppas på vägen ut. När b) var inhämtad fick hunden hämta apporten. b) linjetag till närsöksområde. c) längre linjetag emellan de båda andra områdena.

Sen gick vi på linje alla sex och en hund fick se en skottapport och hålla kvar markeringen. Den andra hunden skulle dirigeras till ett av två områden vid sidan av linjen.

  
Vädret var ganska dramatiskt. Jag åkte genom en rejäl snö/regnskur på vägen dit och regnet hängde runt om oss hela tiden. Vi hade en bra vind för hundarna och vi hade tur och slapp regn.

Vid tredje ”stationen” stod vi så att det kom en liten stenmur – samma mur där närsöksområdet ifrån station ett låg – mellan oss och det område vi skulle dirigera till. Hundarna skulle alltså rakt över det gamla närsöksområdet och ut på ängen. Här låg vinden emot oss, så i teorin var det bara att få hunden förbi närsöksområdet så skulle saken vara biff. Det visade sig inte vara riktigt så enkelt, men … med lite pyssel så gick det.

  
Abbie börjar bli lite trött.

Sista stationen jobbade vi två och två. Den ena hunden fick hämta en skottapport rakt fram, och sen använde hund två det som dragning ut. Man fick skicka rakt fram, stoppa och vinkla höger.

På det hela taget var Abbie duktig idag. I första övningen fick jag tala om att stoppvissla betyder stanna. Jag själv kan tydligen inte låta bli att blåsa i onödan – dumma mig! Dirigering över gammal lega blev struligt. Hon tog inte UT i farten utan jag fick stoppa och ge UT-kommando. Här tänkte jag efter för mycket hur jag skulle ge kommandot och då blev jag istället otydlig. Hon for iväg och var borta en stund men när hon dök över muren igen gjorde vi om proceduren och då blev mitt UT tydligare för henne och hon kom till slut till rätt ställe. Det här var svårt och vi behöver träna såna här dirigeringar.

  
Vi går på linje.

Mitt i här måste jag bara berätta vad Abbie berättade för mig för ett tag sen. Jag skulle träna henne att vända bakåt över rätt bog, och jag skulle först bara kolla vilken bog hon valde om jag bara gav kommandot UT utan att visa åt något särskilt håll. Så fort jag tog ner armarna men innan jag hann säga något så stack hon bakåt. Jag tänkte -Jaha, knallade hon? men lät henne gå. Så gjorde jag om det igen, och hon stack igen! Då slog det mig att när jag tar ner armarna och sträcker på mig är det hon tar som UT-signalen. Häftigt tycker jag! Det ställer krav på mig att göra exakt lika varje gång – i alla kommandon – så att hon känner sig trygg med vad jag vill.

I sista övningen gick hon först vidare ut mot skottapporten när jag gav kommandot höger. Då gjorde jag precis som i första övningen, korrigerade lite genom att ta henne lite närmare och stoppa igen. Efter det gjorde hon exakt det jag bad henne om. Jättefina stopp och vinklingar. Hon kom lite snett så vi fick göra en vänstersväng också innan hon kom rätt. 

  

Som oftast så var det jättekul att träna henne idag. Det känns om om det handlar mest om mig, om jag gör rätt så gör hon rätt. Jag gillar verkligen den här hunden!

Annonser

1 thought on “Dirigeringskurs med Abbie, tillfälle 2

  1. Sara

    Tack för att du delar med dig. Kul läsning och härligt att inte bara vi utvecklar hundarna, utan att de även utvecklar oss.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s