Öja-provet 6 augusti, ökl med Abbie

Ibland blir det inte riktigt som man har tänkt sig.

Abbie har blivit duktig på markeringar, hon är ganska duktig på dirigeringar och hon har alltid gillat det stora söket. På senaste tiden har hon känts lite osäker på höger och vänster men vi har tragglat lite och hon verkar förstå. Hon har haft svårt med igångar i vatten när hon först ska springa en sträcka på land, så där var jag lite osäker inför provstart, och hon har svårt att släppa en punkt hon har bestämt sig för när jag ska skicka på linjetag till en punkt jag har bestämt mig för. Men jag tyckte ändå det var läge att starta i ökl, så jag hade anmält henne till Öjaprovet, och tänkte att det kunde gå bra om upplägget skulle passa henne.

Så fort vi kom hem från landet i torsdags tog jag fram vilt, och på lördagen var de lagom tinade. Abbie har ju strulat med viltet tidigare så jag ville köra en liten repetition. Dessutom fick hon prova på ”varmvilt” på semestern då en ung trast flög ihjäl sig mot svärföräldrarnas lada, och när hon fick den som ett dolt linjetag förstod hon inte att det var den hon skulle ta upp förrän jag visade henne den. Hon var helt inställd på dummies, så jag ville ”ställa om” henne till vilt.

Genrepet gick bra. Vi gjorde linjetag, dubbelmarkering och sök på land. Abbie tvekade inte alls i upptagen och hon bar fåglarna fint och lugnt till mig och lämnade i hand. Hon hade näsan med sig och följde upp både vittringar och mina spår. Det kändes bra inför söndagen.

Bilens batteri hade plötsligt blivit dåligt och vi hade varit tvungna att starta den med hjälp av en annann bil två gånger, men B bytte batteriet dagen innan provet så allt verkade OK. På söndagen när jag gav mig iväg körde jag kanske 300 meter innan ett felmeddelande i stil med ”engine failure” kom upp på displayen. Av B fick jag order att åka hem igen, och efter en snabbkoll fick jag byta bil och ge mig av med den andra istället, den lilla som inte klarar alltför ojämna vägar och därför inte riktigt är lämplig när man ska på jaktprov. Jag kom iväg igen ca 30 minuter försenad.

Det hade utlovats regn på dagen, något som störde mig lite för jag ville inte stå och dirigera Abbie i svarta regnkläder med risken att hon inte skulle se mig så tydligt. Fram till ungefär Strängnäs var vädret helt OK, men sen började regnet vräka ner. Det regnade så mycket att det blev svårt att se vägen, och risken för vattenplaning var överhängande. Jag kom i tid till min samling, med ca 5 minuter till godo. Tur att jag hade stor tidsmarginal när jag började.

Regnet vräkte fortfarande ner när jag kommit fram så alla regnkläderna åkte på och jag gick ner till provplatsen och lämnade Abbie i bilen. Jag tittade på slutet av ett par (bl.a. Kian och Becke som fick ett förstapris) och ett helt par till. Sen var det lunch och jag gick tillbaks till bilen och tog ut Abbie och åt lunch. Redan när jag tog ut henne ur bilen kändes hon lite låg och hon satt liksom bakom mig när vi satt några stycken tillsammans och åt våra matsäckar. Det var ett par före oss efter lunchen och sen var det vår tur.

Regnet lugnade sig medan jag tittade på provet, och under lunchen blev det uppehåll. Himlen såg ljusare ut så jag valde att ha kvar stövlar och regnbyxor på, men tog av mig regnjackan så att mina ljusa skjortärmar syntes, och över skjortan hade jag en väst.

Provet började med varsin enkelmarkering för hundarna och Abbie fick sin först. Hon sprang direkt till rätt ställe, men stod där och glodde på marken. Sen stack hon iväg åt höger en bra bit, men vände tillbaka till rätt plats igen, och då lade jag på ett närsök, varpå hon plockade upp anden. Jag undrade vad hon höll på med.

Efter en liten väntan och en kort transport fick vi nästa uppgift, en enkelmarkering och en dirigering i en tydlig gata i skogen. Det var en liten vinkel mellan platserna. Även här tog hon god tid på sig innan hon plockade upp markeringskråkan och kom med den. Linjetaget började bra, men strax innan området drog hon iväg rakt åt höger och när jag försökte få henne tillbaka till rätt ställe slutade det med att hon kom tillbaka till mig och Bitte som var domare sade -Skicka om henne du! och det gjorde jag. Då kom hon bättre och jag fick stopp på henne och visade närsök åt vänster och efter lite snurr kom hon hem med en kråka till.

Nu var det Abbies tur att göra söket. Det var ett djupt och inte särskilt brett sök med bara 4 vilt, och det låg dessutom i samma område där nkl-söket låg på lördagen så det fanns även gamla legor från deras vilt. Man såg inte hunden särskilt bra. Abbie hittade ganska snabbt en kanin. Sen tog det flera vändor och omskick innan hon hittade en and. Hon brukar nästan aldrig komma in till mig och fråga men i söndags gjorde hon det hela tiden. Bitte är en lugn och trygg domare och hon gan hundarna gott om tid att lösa uppgifterna, men till slut, efter många tomskick, bröt hon oss och vi gick vidare ner till vattnet.

Här fick vi först titta på medan parkamratens hund fick en dubbelmarkering på vatten. Det var mycket näckrosor i vattnet och fåglarna låg nästan i vattenytan (stack knappt upp) och dessutom var ena kastet lite dolt för hunden, den såg bara bågen. När markeringarna var inhämtade skulle vi göra en vattendirigering. Den var inte så lång, och man stod nästan vid vattenkanten, men hunden skulle igenom lite vass och kom då naturligt ut på samma linje de simmade för den ena markeringen, och de flesta hundarna jag såg drogs då för nära båten och fastnade i vittringarna där eller om det var i minnesbilden från markeringen. Jag tyckte de flesta skulle ha styrt upp sina hundar lite rappare, och agerade därefter. Abbie kom iväg genom vassbältet men i utkanten styrde hon för mycket till vänster. Jag stoppade och försökte säga ut med min högra hand. Då tappade Abbie all fart och hon kom inte längre än till utkanten av vassen ungefär. Jag höll på ett tag men kände att det var hopplöst, och efter en blick på Bitte och ett OK från henne att avbryta om jag ville, tog jag hem Abbie igen.

Då blev det direkt vår tur att göra vattenmarkeringarna, vilket träningsmässigt kanske inte var så bra, men så är ju spelets gång, vi var ju på prov. Ungefär nu började det regna. Medan Abbie simmade efter sina markeringar så öppnades portarna på vid gavel och regnet vräkte ner igen. Jag fick styra lite på den andra markeringen, den som kastades först och som hade dolt nedslag. Med lite dragning från att hon sett kastet åt vänster gick det ganska bra att styra dit.

Sista momentet var att parkamraten skulle göra sitt sök och vi skulle sitta passiva. Abbie satt och klippte med ögonen, helt genomblöt och tydligen jättetrött. Det fortsatte vräka ner under resten av provet så jag var också ganska blöt när vi var klara, mest på ärmarna. Jag hade som tur var packat ett helt ombyte, så det var bara att byta kläder när vi kom till bilen igen.

Många visar ju sina protokoll från när de tagit förstapris. Femmor rakt igenom, såklart, annars får du inte ett förstapris. Jag tänkte visa protokollet från i söndags, så får ni se hur det ser ut när det inte går så bra:

  
Kolla till exempel på Samarbetsvilja och Dirigerbarhet. Det beskriver verkligen inte Abbie när hon är sig själv. Hon är extremt följsam och vill verkligen göra allt jag ber henne om i vanliga fall.

Hon måste ha känt sig väldigt obekväm i provsituationen. Kanske är hon just nu lite osäker på vad jag menar när jag viftar med armarna men när jag stod där på provet var det som om jag startade en hund som inte ens skulle klara nkl och inte alls borde ha startat där.

Jag får försöka se det som provträning för Abbie, hoppas bara att det inte blir för mycket och att hon lägger en dålig minnesbild av prov. Jag har lite svårt att räkna ut hur jag ska hjälpa henne ur detta, mer än att göra henne helt säker på vad jag vill att hon ska göra (plus lite uthållighet i arbetet).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s