Mackan och fysiken

Jag har tyckt att Mackan har varit lite stel och rört sig lite diffust ojämnt till och från ett tag. För någon vecka sen blev det lite mer tydligt när hon var med och sprang med hundkompisar en kväll, och när även Helen, vår dagmatte, kommenterade att hon tyckte Mackan verkade lite ur slag och till och med gick bakom henne på promenaderna bokade jag en tid hos Mackans hundfysioterapeut Kerstin. (Sorry Sara, men vi gick hos Kerstin innan jag lärde känna dig, och det är närmare dit än till dig.)

Så i torsdags var vi där, och fick Mackan genomgången. Först fick hon stå på den där vågen som väger varje ben för sig. Den visar om hunden belastar ojämnt på benen, vilket indikerar att något är fel i något hörn.

  
Resultatet visar att hon belastar lite ojämnt bak. Förra gången vi gjorde en sån här vägning var strax efter att hennes senskada i tån på bakbenet upptäcktes, och då belastade hon faktiskt helt jämnt.

Genomklämning och -böjning visade att hon dels har en inflammation i en muskel/muskelfäste i högra bogen, och att hennes spondylos i ryggen antagligen har blossa upp lite långt bak i ryggen. Kerstin bedömer dock att massage plus att gå med back on track nättäcke någon timme om dagen ska hjälpa tillräckligt för att inflammationen ska lägga sig igen, på båda ställena. Hon behandlade även Mackan med laser i torsdags.

Jag har också tyckt att Mackan flåsar mer än våra båda andra hundar. Jag antar att det kan bero på att hon har ont någonstans, eller att något annat är fel med henne, så vi har bokat en tid hon en veterinär som samarbetar med Kerstin för att göra en hälsokontroll på Mackan, och då kan Kerstin också kolla ifall torsdagens behandling räckte, eller ifall vi måste boka in fler tillfällen med laser.

  
Mackan trivs väldigt bra hos Kerstin, men hon tyckte nog vi babblade lite för mycket för hon lade sig till slut ner på fyrbensvågen.

Mackan är inte sjukskriven utan hon promenerar och lever som vanligt, men jag ska försöka tänka på att pyssla om henne lite mer när hon har rört på sig – sätta på täcket ett tag efteråt, och komma ihåg att massera henne lite även när hon mår bra, för att hon ska må så bra som möjligt så länge som möjligt, särskilt med tanke på spondylosen som ju finns där men som inte besvärar henne särskilt mycket ännu.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s