En liten andjakt på kvällskvisten

När kompisarna har otur och deras hundar gör sig illa kan man ha turen att få ersätta dem som apportör. Igår hoppade vi in på en liten jakt i närheten av Enköping. Eftersom det började på eftermiddagen och jag därför räknade med att det inte skulle bli så tungt för hundarna tog jag med mig både Mackan och Abbie. Mackan ska ju inte gå så hårt men hon tycker det är så kul så jag tänkte att det kanske skulle bli lagom för henne.

Samligen var kl 16:30 men vi fick börja med att vänta i två timmar innan jakten började. Man kan ju verkligen undra varför vi skulle vara där så tidigt. Skyttarna verkade vara där för första gången så de fick genomgång av vad som skulle hända, men för oss apportörer var det bara väntan.

Marken var bra och vi stod med bra uppsikt men dammen hade nästan helt torkat in. Man kunde se att dammen är rejäl när det finns vatten i den men nu var det bara en liten pöl på några meter i diameter, och där hölls änderna. Trots att de var koncentrerade på ett ställe så var de svåra att få på vingarna och de flög bara några stycken i taget. Jag hade hamnat ute på flajen med uppsikt över tre skyttar eftersom jag hade med mig två hundar, men det gick jättebra för det kom ju så få fåglar.

Först föll en skammad som jag skickade Mackan på. Efter en stund en till, och Mackan fick gå igen. Sen föll en död ganska långt ut som jag upplever att hundarna inte markerade så bra. Jag började med att skicka Abbie på ett linjetag, men precis när hon var i höjd med närmsta skytten så sköt han på något och Abbie tappade bort sig. Jag fick stopp på henne, men fick henne sen inte vidare ut. Jag bytte hund till Mackan, som på något sätt var lika förvirrad som Abbie – hon kom en bit men inte hela vägen ut, så jag tog in henne och gjorde om det igen och då gick det bra.

  
Mackan i sitt esse, med blod i frisyren. Jag vet inte riktigt hur vi lyckades med detta.

När detta var klart kom skytten närmast oss ut från sitt gömsle och bak till mig. Han hade skjutit på en fågel som gått ner bakom oss, utanför staketet, men jag vågade inte gå ut utanför medan jakten pågick för det var en bit i sidled längs staketet till grinden. Då förklarade han att han hade skjutit de änder som ingick i jakten för hans del, och frågade ifall han kunde få låna en hund och gå ut och leta efter anden. Abbie går inte att låna ut så han fick ta med sig Mackan. Jag hade en bra markering på anden och efter anvisningar hittade de tillsammans anden snabbt.

  
Han var jätteglad och berömde Mackan mycket. Han tyckte sig ha sett ytterligare en and gå ner utanför staketet – den som han sköt på när Abbie skulle passera honom – och frågade om han fick låna Mackan igen. Det fick han, och samtidigt stannade jakten av – nu skulle vi vänta på kvällssträcket. Jag, som hade fått ansvaret för hans bössa, tog med mig Abbie och sökte av en vall med bössan på axeln under tiden. Vi hittade inget men Mackan och skyten hittade ytterligare en and.

  
Nu vidtog den långa väntan och senare kvällssträcket. Det är lite häftigt, just när det börjar bli så mörkt att man tänker att det nog inte kommer några änder så kommer först en och sedan små flog med änder in mot dammen. Vi jobbade bara på en enda fågel, en påskjuten som seglade i flack bana mot marken. Jag skickade Mackan redan när den var i luften, men hon kom tillbaka utan fågel. Sen hade jag ute båda hundarna, både direkt efter skottet och senare på eftersök, men vi hittade den tyvärr inte.

Annonser

2 thoughts on “En liten andjakt på kvällskvisten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s