Mackan till veterinären

Det var kanske inte så smart att låta Mackan jobba på den där jakten, så här sett i backspegeln. Men hundfysio svarade på en direkt fråga om hon kan vara med på träningar och jakter att det skulle gå bra.

På måndagen var hon ganska stel, mer än vanligt. Vi hade veterinärtid på kvällen, och vet klämde igenom henne och hittade samma ömmande bog och ömmande rygg som hundfysio hittade veckan innan. Det togs blodprov för att kolla upp att det inte fanns något mer som kunde göra att hon flåsar, och så pratade vi ganska mycket om det faktum att Mackan blev dålig av Rimadyl när hon åt det för drygt två år sen när hon hade ont i tassen. Vet menade att hon därför inte kan få någon typ av smärtlindring/antiinflammatoriskt i tablettform och rekommenderade Cartropheninjektioner efter att Mackan fått ryggen röntgad och i så fall antagligen konstaterat att det är spondylos i ryggen som ger henne smärta. Jag kände mig tveksam, det kändes som ett stort steg från ingenting till de där injektionerna.

Vi fick vänta några dagar på svar på blodproven, och under tiden hann jag forska lite och prata lite med några kloka människor som finns i min närhet. Tack Anita och Sara för er input, det betyder mycket att ha kunniga erfarna vänner att få råd av! Det visade sig att det finns (gott om?) hundar som inte tål Rimadyl men som tål andra typer av tabletter med samma effekt.

Veterinären ringde med provsvaren på fredagen, och de visade att allt var normalt utom att CRP-värdet visar på en inflammation eller infektion i kroppen. Infektion (orsakad av bakterier) är det inte så alltså bekräftade blodet vets misstanke att hon har en inflammation i kroppen – antagligen både i bogen och i ryggen. Då bad jag att få någon annan typ av tabletter till Mackan som en första åtgärd, och vi fick recept på Previcox. Mackan ska äta det i ungefär två veckor och sen ska vi höras av och stämma av hur det har gått och bestämma hur vi går vidare.

Nu har hon ätit medicinen några dagar. Hon är märkbart piggare men jag tycker att hon ser ut att ha ont i bogen när vi går promenad på kvällen. Vi försöker hålla henne varm, hon får gå med nättäcket inne ibland, men jag tycker det är svårt att balansera både täckeanvändningen och hur mycket hon ska röra sig. Vi ger henne filmjölk till lunch för att kanske hjälpa magen. Jag vet inte om det hjälper, men första dagen med medicin började hennes mage knorra och hålla på runt lunchtid, och den lugnade sig efter en portion fil.

Mackan får stanna hemma när jag åker till Skåne nästa vecka. Jag tror hon mår bättre hemma där hon vilar inomhus och får gå ordentliga promenader med Helen på dagarna, jämfört med att sitta jättemycket i bilen eller stilla brevid oss när vi tränar om hon skulle följa med.

Annonser

1 thought on “Mackan till veterinären

  1. Åsa

    Å vad jobbigt och tråkigt. 😦 Jag är ju luttrad i ”skadebranschen” numera så jag förstår precis vad trist det måste kännas. Hoppas hon svarar bra på medicineringen. Men apropå Previcox så är det också en nsaid men säga vara ”snällt” mot magen. Troll har ätit det i omgångar tidigare, i korta perioder, och det har gått bra. I sommar stod han dock på den medicinen en längre period och då kraschade magen totalt, tyvärr. Så liten brasklapp om hon har reagerat på nsaid tidigare. Hon bör kanske inte stå på den medicinen en längre period. Sen fick jag lära mig (tror det var Sara?) att laktosfritt är bäst för hundar, men det vet du kanske redan. Jag ger det till mina när de äter medicin för att hjälpa upp tarmfloran lite. Håller tummarna att Mackan snart mår bättre. Krya på! Och ha så kul på resan!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s