Så har vi det

Long time, no text! Statistiken visar att några trogna läsare finns kvar trots allt. Kul tycker jag!

Jag, matten, har jobbat jättemycket ett längre tag. Det har varit både jättekul, utvecklande och lärorikt men samtidigt jättejobbigt och lite påfrestande för resten av familjen. Hundarna har varit reducerade till sällskapshundar en period. De har inte mått dåligt direkt, de har fått sina promenader och sin mat men de har inte haft så himla kul heller.

Joy mår bra! Hon fyllde 9 strax före jul och är pigg som en ungdom, fräsch i kroppen och glad för det mesta. Hon är lite skendräktig just nu och om man tar av kopplet på promenaden försvinner hon ner i nån håla eller in under någons veranda. Hon letar väl efter en bra plats att valpa på gissar jag.

Mackan har ju alltid varit lite skör. Hennes spondylos var ju aktiv i höstas i kombination med en sträckning eller liknande i en eller båda bogarna. Nu är hon smärtfri och pigg men jag vågar inte riktigt träna henne, jag kollar varje promenad om hon går jämnt och både jag och H pysslar om henne med täcken när det är lite kyligt och/eller regnigt. För ett tag sen fick hon problem med rumpan, se tidigare inlägg här i bloggen. Vi fick salva och fixade och grejade lite med kosten. Nu är konsistensen på bajset bra men problemet med rumpan finns kvar.

Jag har också tyckt ett tag att hon luktat lite extra illa i munnen. Hennes tänder är ganska okej, inte kritvita och fina men inte heller jättefula. Jag borstar dem lite oregelbundet, men jag tycker inte att de borde orsaka riktigt den lukt som finns där. Igår såg jag att hon är svullen under tungan, så att det som sitter där ligger emot tänderna och hon gör ofta något konstigt när hon ska stänga munnen, som om den där vävnaden kanske kommer emellan när hon ska bita ihop. Idag ringde jag och bokade tid hos djursjukhuset så vi ska kolla upp detta på fredag.

Abbie då. Hon är sitt vanliga gulliga jag. Hon har som sagt inte tränat på jättelänge, men för några veckor sen kom jag mig för att göra några UT med henne, och se hon hade vilat sig i form! Hon visste exakt vad jag ville och gjorde rätt varje gång.

Svår linje: Långt där borta står tre björkar uppe i en backe, mot fonden av alla barrträden. Både M och S skickade sina hundar från platsen där de står på bilden, dolt. Det finns ingen gata för hunden att följa, terrängen fram dit är ojämn och backig. Avståndet är ca 100 meter. Den här bilden ska jag spara i huvudet och tänka på när jag tränar.

Jag har också förmånen att ha kompisar nära som gärna tränar hund. I lördags sågs vi och körde dolda dirigeringar. Jag tog det försiktigt och Abbie var inte lysande precis, men de kloka kompisarna hjälpte mig att motivera henne. Jag såg också vilka galet svåra linjer de gjorde med sina hundar och förstod att jag tränar alldeles för lätt. I söndags fortsatte vi träningen i en lite annan konstellation, och då blandade jag öppna och dolda mål och Abbie gjorde en dold linje som jag blev glad av. Det var inte supersnyggt men den var lång och hon kroknade inte utan jag fick fortsätta stoppa och trycka på vidare i flera steg och till slut kom hon hela vägen ut.

Abbies långa linje: Jag skickade härifrån, ner för backen ända bort till bortanför H som står där nere, strax innan de tunna träden som står i en liten klunga innan sista snötungan innan tallarna i bortre änden av bilden, ca 120-130 meter. Starkt av Abbie att lyda på så långt avstånd tycker jag.

Jag funderar på att kastrera Abbie. Jag tycker jag ser ett tydligt mönster i att hennes osäkerhet blir värre innan-under-efter löpet än när hon är helt emellan löpen. En kastration ska ske i perioden mellan löp, ca 3,5-4 månader efter att senaste löpet började, vilket i hennes fall skulle bli i mitten av maj. Om du som läser har erfarenhet av en osäker tik som kastrerats får du gärna kontakta mig och berätta hur det gick.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s