Mackan och artrosen

Jag har tyckt att det ser ut som om Mackan har ont i ryggen igen. Hon har liksom sett stel ut i bakbenen innan hon värmt upp. Igår kom jag mig för och skulle boka tid. Jag har funderat vart jag skulle gå. Jag skulle vilja ha en ”husveterinär” som lär känna oss eftersom jag känner på mig att vi kommer att behöva det till Mackan, och det får man inte riktigt på stora djursjukhuset. Där träffar man nästan en ny veterinär varje gång, men samtidigt är de ju proffsiga på Albano och har all möjlig utrustning och kollegor att rådfråga.

Jag ringde först Albano, men där svarade telefonsvararen att det var så många som ringde just då så kunde jag återkomma lite senare? Jag lade på luren och kom på att vi ju bara har en bil för tillfället, så det var inte alls bara att boka när det passade för jobbet. Man måste ju kunna ta sig till veterinären också. Medan jag kollade tillgången på bil började jag kolla på tider hos en veterinär här i närheten, dit man kan åka buss. Jag bokade en tid där och det blev redan idag.

Först var jag och B på skolavslutning. Sonen E slutar nian så det var lite extra speciellt i år, och dottern J slutar sjuan. Jag fick sticka därifrån innan allt var klart, snabbt hem och bytte om från sommarkläder till hundkläder och packade in Mackan i bilen som för tillfället var hemma.

Veterinären tog god tid på sig och var lugn och förklarade jättemycket. Han kände igenom Mackan och tittade på hur hon rör sig och han kom väl ungefär fram till att hon har ont i knät vänster bak, vänster armbåge, yttersta tån höger fram och yttersta tån höger bak. Dessutom knakar det lite i ryggen men han tror inte att spondylosen är aktiv just nu, och så tror han att hon har ont i höfterna för hon rör bakbenen lite i halvcirklar utåt när hon går (istället för rakt bakåt – framåt). Hon har alltså artros lite överallt verkar det som.

Mackan var ganska avslappnad vid besöket, hon lade sig och sov på undersökningbordet när vi diskuterade smärtlindring.

Nu har vi fått utskrivet Previcox i ca 70% dos (för att skona magen) som hon ska äta i 60 dagar (om magen håller). Efter det ska jag se om hon kan vara utan medicin helt, eller om vi måste göra något mer. Om inte Previcox skulle fungera så finns det några andra alternativ vi kan prova.

Det känns bra att få ge henne smärtlindring, och jag gillade den här veterinären. Jag är kanske lite tveksam till att Mackan har ont överallt, men så kan det såklart vara. Jag måste nog ändå be världens bästa Sara att klämma lite på henne och se om hon tycker samma som veterinären.

Det här känns lite deppigt, både för mig som känner att min hund väldigt fort blev gammal och för Mackan som inte får göra det hon verkligen vill – apportera. Vi ska försöka hitta på något att roa henne med som inte belastar kroppen.

Apropå belastning på kroppen så vägde Mackan idag 20,5 kg om jag minns rätt (eller var det 21,5?). Jag tror det är bottennotering på vågen för henne, men vet tyckte ändå att jag skulle banta ner henne nåt kg till för att minska belastningen på lederna. Lilla gumman, inget kul kvar…

Annonser

2 thoughts on “Mackan och artrosen

  1. Åsa

    Apropå nsaid och kinkiga magar så kan jag tipsa om Cimalgex (nsaid) och Cytotec (magmedicin) som Troll fick efter sin bogledsoperation i höstas. Senast förra sommaren reagerade hans mage både på Previcox och andra nsaid-märken så jag var lite orolig eftersom han skulle äta nsaid i 28 dgr efter sin op. Men de här två funkade klockrent och han mådde fint hela tiden. Ända fram till dess att jag fasade ut medicinen, då kraschade magen lite oväntat. Jag kom på att jag skulle ha fortsatt ge magmedicinen i ett par dagar: effekten av nsaid finns kvar i kroppen längre än den av magmedicinen. Så jag gav Cytotec i ett par dagar till och magen piggnade till direkt. Förhoppningsvis fixar hennes mage Previcox, men om det stökar till sig så har du alltså ett tips här. Lycka till och krya på!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s