Abbies första fasanjakt

För några veckor sedan fick jag frågan om jag ville komma och apportera idag – litet ställe, inte fokus på massor av fågel utan mer på att ha trevligt. Det lät ju toppen!

Ett par dagar innan försökte jag ta reda på lite mer detaljer om samlingstid mm. och då först förstod jag att det var fasanjakt jag skulle på. Det blev ju inte sämre direkt…

Men … Abbie har varit lite het på senaste tiden och det har börjat komma små ljud, något jag inte är van vid att hantera eftersom varken hon eller Mackan har ljudat innan. Den här typen av jakt kan vara väldigt triggande för hunden men har man tur, som vi hade idag, så kan man få möjlighet att träna på att hantera att vänta trots att det händer saker runt omkring.

Vackra omgivningar och bra apporteringsväder. Det ser mulet ut men solen tittade fram ibland.

Vi apportörer fick börja med ett fördrev, dvs vi fick driva fasanerna till en annan plats, innan vi ställde upp i linjen med skyttar och väntade på att spanielerna och några andra medhjälpare skulle få fasanerna att flyga upp över linjen med skyttar och oss. Helst ska fasanerna komma i lagom stora grupper och inte alla på en gång, och därför är fasanjakt lite svårare att administrera än t.ex. andjakt.

Abbie väntar. Hon är på helspänn.

På fasanjakt måste hunden vara under kontroll om man skickar den under skyttet. Det är annars lätt hänt att den kommer ut i områden där det finns levande fågel på marken och stöter upp dem, och därmed förstör jakten. Vi undvek därför att skicka under skyttet så långt möjligt. Om fåglarna är döda i skottet kan de ju lika gärna vänta på att bli apporterade tills jakten är över.

Vi väntade länge men så kom en skammad höna i vår ”sektor” och den fick Abbie hämta. Sen väntade vi ännu längre. Efter nästan 2 timmar (!) kom det lite fler fåglar på en gång och ytterligare en skammad höna föll. De båda hundarna på sidorna om oss var ute och jobbade så jag skickade Abbie på den. Hon kom till rätt område, hon hade ju markerat den, och började leta. Efter ett tag var hon på väg bort från området så jag stoppade henne och pekade åt höger. Hon lyssnade och lydde trots att det nu sköts över henne där hon höll på. Nu sökte hon strukturerat och noggrant i rätt område ganska länge, fågeln hade gått undan och gömt sig i eller vid ett djupt dike. Efter ganska lång tid hittade hon den och kom med en ganska pigg fågel till mig. Jag är så nöjd med hennes jobb här. Hon var både kontaktbar och styrbar men jobbade så fint självständigt när hon var på rätt ställe och de skadade fåglarna är ju de viktigaste att få tag på snabbt.

Här är Abbie med en tupp. De är så vackra, fasanerna!

Efter det stora floget blåstes jakten av och vi började apportera. Det gick ganska snabbt för oss apportörsekipage att hämta in de fåglar som skjutits. Jakten var som sagt liten men det föll nog ändå mer fågel än någon hade förväntat sig.

Det här blev toppenbra för Abbie. I början sköts någon enstaka fågel i taget med flera eller många minuters mellanrum. Hon fick markera men vänta med att apportera och jag fick tillfälle att korrigera (det betyder att jag satte på kopplet så att hon inte kunde komma någonstans) hennes fula hopp iväg när hon tyckte hon skulle markera själv. Tanken är ju att hon ska vända med mig och inte tvärt om! Jag fick också möjlighet att ta kontakt med henne lite då och då och berömma när hon gjorde rätt. Jag ska försöka hinna få lite tips om det här med ljuden och vad mer jag kan göra åt dem innan vi ska dit nästa gång så att jag kan få fler verktyg i min verktygslåda.

En liten viltparad.

Vi erbjöds att ta med några fåglar hem om vi ville, och jag passade på att göra det. Tanken är att de ska bli middag åt familjen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s