Träning i Vänge med Abbie

I fredags bar det av till Vänge för träning med vårt lilla gäng. Det visade sig att vi bara blev två ekipage den här dagen.

Vi fick lite drillning i tecken och linjer. Har ni tänkt på att de duktiga tränarna alltid lägger upp sina övningar – placerar sina målområden – på ett smart sätt i förhållande till varandra (geometrin i övningen)? Fredrik lade allt på ett sätt som egentligen var enkelt, men smart så att det gick att flytta sig runt området och vända på bilden för hundarna så att det blev lite svårare men ändå lite bekant för hundarna.

Man hinner prata en del när man är så få. Några kloka ord från dagen är bland annat att man måste utmana hunden med saker den inte kan för att få chansen att rätta till när det blir fel. Det är ju då hunden lär sig något nytt! Men man ska hela tiden göra det med en positiv inställning. Som ett meddelande till hunden: Nu blev det inte rätt, men ingen blir arg för det utan jag ska visa dig hur jag menade!

Det var intressant att se hur hundarna väljer olika vägar i sin inlärning. Sansa provade först en gång, och sen en gång till att runda staketet till höger istället för att hoppa över det på mitten. Vid tredje försöket svängde hon istället svagt av till vänster och hoppade lite brevid mitten, som om hon tänkte att ”mitt första förslag var inte rätt, jag testar ett annat istället”. Abbie däremot tar inte så lätt steget att testa något nytt när det blir fel, hon blir mer passiv istället, och behöver därför mer uppmuntran. De är olika typer av hund och det gäller att agera på det sätt som passar varje hund bäst.

Efter träningen gick Helen och jag en promenad och åt lunch. Vi hamnade på IKEA och åt deras julbord. Det var en okej lunch och den kalla delen av julbordet var lite intressant med en del vegetariska alternativ som jag inte har provat innan. Den varma delen av julbordet var ganska tråkigt och oinspirerat. En kall lingonpaj med botten/topp (svårt att avgöra vad som var upp och ner i uppläggningen) med smak av mjuk pepparkaka skulle jag gärna baka hemma.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s